Ұйқы кезіндегі туындайтын амбулаторлық автоматизмді дейміз



бет2/2
Дата23.12.2021
өлшемі55.93 Kb.
#147342
1   2
Байланысты:
уоRд

B) Вассерман реакциясы

C) психологиялық зерттеу

D) реоэнцефалография

E) қандағы тиреотропты гормонды анықтау

ANSWER: B

152 25 жастағы шұғыл әскери қызметтегі солдат, әскери кезекшілікте тұрғанда аяқ астынан қаруын жерге лақтырып, киімдерін үстінен шеше бастаған, ол жасалған ескертуге мән берген жоқ. 3 минуттан кейін өз-өзіне келіп, шешілген киіміне қарап таң қалды. Аталған болжам диагноздардың қайсысы болуы мүмкін?

A) психикалық автоматизм

B) онейройдты синдром

C) аффективті бұзылыстар

D) сананың қарауытқан бұзылысы

E) императивті галлюцинация

ANSWER: D


153 . 32 жастағы ер адамда әрбір түн сайын кенеттен ұстамалар болған, ұстама кезінде қатты айқайлаған, кейіннен клоникалық және тоникалық тырысулар болған. Бұл кезеңде қоршаған ортаға реакциясы жоқ. 2-3 минуттан кейін өзіне келді, бірақ болған жайт есінде қалмайды. Төменде берілген бұзылыстардың қайсысы ТӘН?

A) абсанс

B) үлкен құрысулық ұстама

C) кіші ұстама

D) моторлы автоматизм

E) фокальді ұстама

ANSWER: B
154 Ойлаудың байланыссыздығы (инкогеренция) төмендегілердің барлығымен сипатталады, біреуінен басқасы:

A) ассоциативті байланыстар түзуге қабілетін жоғалтумен

B) ретсіз сөздерді таңдау түріндегі сөйлеуді жоғалтумен

C) бағынбайтын, еріксіз пайда болатын ойлар ағынының болуымен

D) шынайыны бейнелеу қабілетін жоғалтумен

E) қарапайым жалпылауға, анализге және синтезге қабілетін жоғалтумен

ANSWER: C
155 Ойлаудың кідіруі төмендегілердің барлығымен сипатталады, біреуінен басқасы:

A) ассоциация жылдамдығының баяулауымен

B) паралогиялылық ойлаумен

C) негізгіні қосымшадан ажырату қабілетін жоғалтумен

D) шынайыны жалғаннан бөлу қабілетін жоғалтумен

E) ойлаудың продуктивтілігінің төмендеуімен

ANSWER: B
156. Ересек науқас «Жылтырағанның бәрі алтын емес» деген мақалдың мағынасын «Түйме де, әйнек те жылтырайды, бірақ олар алтын емес» деп түсіндіреді. Бұл қандай ойлаудың мысалы:

A) нақты


B) детальданған

C) резонерлік

D) үзілістік

E) символикалық

ANSWER: A
157. Науқасқа істеу немесе істемеу керектігін бұйыратын есту галлюцинацияларын білдіретін термин:

A) императивті

B) жалған галлюцинациялар

C) шынайы галлюцинациялар

D) галлюциноз

E) гипногогиялық галлюцинациялар

ANSWER: A
158. 31 жастағы ер адам бала кезінен аса бағалы ойлар түзуге аса бейім болған. Жұмысында әріптестерінен сезіктенеді, ескерту жасаса, қатты ашуланады, өзін ешкім бағаламайды деп есептейді. Қызметтестерімен жиі жанжалдасады. Осындай қарым-қатынас оның жанына батады. Төменде аталған аурулардың қайсысына осы бұзылыс тән?

A) қозғыш психопатия

B) паранойяльді психопатия

C) истериялық психопатия

D) шизоидты психопатия

E) тұрақсыз психопатия

ANSWER: B
159 18 жастағы бозбала әскери экспертизадан өтуде. Бала кезінен тынышсыз, төбелеске үйір. Мектепте тәртіп бұзған, құрбыларымен төбелескен, мұғалімдерімен дауласқан. «Өзі үшін жауап бере алатын адаммын», бірақ аздап ұстамсызбын деп санайды, ал шамадан тыс ашу-ызаға булығу оның өміріне кедергі келтіреді. Тәртіпті бұзуына байланысты бөлімшеде жиі-жиі медициналық персоналдармен дауласады. Аффект жағдайында санитарканы ұрған. Төменде аталған аурулардың қайсысына осы бұзылыс тән?

A) паранойяльді психопатия

B) истериялық психопатия

C) қозғыш психопатия

D) тұрақсыз психопатия

E) шизоидты психопатия

ANSWER: C
160 Науқас 1 ай бойы психиатриялық ауруханада жатыр. Дәрігердің аты-жөнін есінде сақтай алмайды, ағымдағы оқиғаларды есінде сақтай алмай, ұмытып қалғандарын ойынан шығарып толтырады. Синдромды атаңыз:

A) Корсаков синдромы

B) депрессивті

C) маниакальді

D) психикалық автоматизм синдромы

E) астениялық

ANSWER: A
161 Науқас кенет көңіл-күйдің түсуіне шағымданады, «төс артындағы зерігуге», іш қатуға, тәбетінің төмендеуіне шағымданады. Жағдайы таңертең нашар болады. Бұл жерде не деп ойлауға болады?:

A) депрессия

B) эмоциональді анестезия

C) эмоциональді топастық

D) дисфория

E) эмоциональді жанәлсіздігі

ANSWER: A
162 Барлық кедергілерге қарамастан жоғары мақсаттарға ұмтылудың аурулық жағдайы қалай аталады?

A) гипербулия

B) парабулия

C) абулия

D) гипобулия

E) гиподинамия

ANSWER: A
163 27 жастағы қыз бала, сән көрсетуші. Бала кезінен ерке өскен, әжесінің сүйіктісі болған. Мектепте сәнді киінген, шашын ашық түске бояған, шылым шегуді бастаған. Бәрін өзіне қаратуға тырысқан, «ешкімге бағынбайтынын» көрсеткен. Сыныптастары оның ешкімге «тәуелсіз» екеніне «таң» қалса, ол қанағаттану сезімін тудырған. Достарының ортасында өзін басты рөлге қойып, әртүрлі сыйлықтар жайлы, шетелдік достары туралы болмаған ерекше оқиғаларды әңгімелеген. Аталған болжам диагноздардың қайсысы болуы мүмкін?

A) қозғыш психопатия

B) истериялық психопатия

C) паранойяльді психопатия

D) психастениялық психопатия

E) тұрақсыз психопатия

ANSWER: B
164. Науқас бас-ми жарақатының алдында болған оқиғаларды есіне түсіре алмады. Бұл - белгісі:

A) ретроградты амнезияның

B) фиксациялық амнезияның

C) антероградты амнезияның

D) парамнезияның

E) антероретроградты амнезияның

ANSWER: A
165 Уақытта немесе орында дұрыс сәйкестендірілмеген шынайы оқиғалар жайлы қате естеліктер - аталады:

A) ретроградты амнезия

B) конфабуляциялар

C) псевдореминисценциялар

D) антероградты амнезия

E) криптомнезия

ANSWER: C
166 40 жастағы ер адамда өзін-өзі кінәлау, өзін-өзі кемсіту идеяларымен депрессивті жағдай дамыды. Төменде көрсетілген қандай дәрілік препараттарды қосып тағайындауға БОЛАДЫ?

A) аминазин мен мелипрамин

B) амитриптилин мен трифтазин

C) пиразидол мен галоперидол

D) тизерцин мен аминазин

E) циклодол мен аминазин

ANSWER: B
167 . 17 жастағы бозбала, шизофрения ұстамасынан кейін, тітіркенгіштік, жанжалшылдық байқалады. Туған-туысқандарына күдікпен қарап, олардың айтқан ескертулерін ауыр қабылдайды. Оғаш киіне бастаған, үйде қонбайтынды шығарған, ата-анасына дөрекі сөйлейді, асоциальды өмір салтын ұстанған. Аталған болжам диагноздардың қайсысы болуы мүмкін?

A) психопатиялық синдром

B) истериялық психопатия

C) психопатия тәрізді синдром

D) қозғыш психопатия

E) паранойялді психопатия

ANSWER: C
168 . 21 жастағы бозбалада іс-әрекеттерінің, қозғалысының және сөйлеуінің мәнерлілігімен, есерсоқтықпен қозу бақыланады. Науқас бетін тыжырайтып, билейді, ерекше сөздер мен фразаларды айқайлап айтады. Алайда күлкісі, қалжыңы, бос сөйлеуі айналасындағы адамдарға әсер етпейді Аталған болжам диагноздардың қайсысы болуы мүмкін?

A) кататониялық

B) гебефрениялық

C) пихопатия тәрізді

D) психопатиялық

E) маниакальді

ANSWER: B
169. Истериялық ұстама төмендегілердің барлығымен сипатталады, біреуінен басқасы:

A) айналасында адамдар жиналғанда күшеюі және созылуы

B) әртүрлі күрделі, айқын қозғалыстармен

C) сананың тарылуымен

D) психогенді әсер етудің салдарымен

E) клоникалық және тоникалық фазалы ұстамамен

ANSWER: E
170 Идеаторлы (ассоциативті) автоматизмдер төмендегілердің барлығымен көрінеді, біреуінен басқасы:

A) ойлау және психикалық әрекеттердің басқа да түрлеріне жалған әсер ету

B) ментизммен, ашықтық симптомымен, ойлардың дыбысталуымен

C) естеліктерді жасанды айналдырумен

D) ойларды, жасанды ойларды тартып алумен

E) жағымсыз сезімдердің жасалуымен

ANSWER: E
171 Сенестопатиялық(сенсорлы) автоматизмдер төмендегілердің барлығымен көрінеді, біреуінен басқасы:

A) сыртқы күштердің әсері нәтижесінде туындаған жағымсыз сезімдермен

B) әр түрлі сипаттағы жасанды сезімдермен

C) сезімдердің ерекшелігімен

D) жасанды суық немесе ыстық сезімдермен, дененің әр бөлігіндегі ауру сезімдерімен

E) жасанды көңіл-күймен, жасанды сезіммен

ANSWER: E
172 Кинестетикалық(моторлы) автоматизмдер төмендегілердің барлығымен сипатталады, біреуінен басқасы:

A) қимылдар еріктен тыс жасалып жатыр дегенге иланумен

B) қимылдарды басқарып отыр, оның аяқтарын қозғалтып жатыр деген сенімдермен

C) сөйлеу-қозғалыстық автоматизммен

D) қозғала алмаушылық, қатып қалу көріністерімен

E) ойларды, естеліктерді айналдыруларды алып қоюмен

ANSWER: E
173 Импульсивті қозу төмендегілердің барлығымен сипатталады, біреуінен басқасы :

A) әрекеттердің күтпегенділігімен

B) сөйлегенде стереотипті қайталанатын сөздердің болуымен

C) агрессиялармен, долылықпен

D) қысқа уақыттық ступор жағдайларымен үзілулермен

E) позалардың театралділігімен

ANSWER: E

174 . 74 жастағы ер адам соңғы жылдардағы және он жылдың ішіндегі жағдайларды еске түсіре алмайды. Осыған қарамастан «ерте жастық шағын» және әскери жылдарын жақсы есіне алады. Төменде берілген синдромдардың қайсысы ТӘН?

A) ретроградты амнезия

B) антероградты амнезия

C) амнестикалық синдром

D) үдемелі амнезия

E) конградты амнезия

ANSWER: D


175. 37 жастағы әйелде айқын қайғы, үрейлену жағдайы байқалады. Мимикасы уайымды бейнелейді. Кейде, жылап, менің «күнәларым» үшін жауапқа тартыңдар деген сөздермен, қозу жағдайы бақыланады. Төменде аталған бұзылыстардың қайсысы болуы мүмкін?

A) истериялық қозу

B) депрессивті ступор

C) жедел сандырақтық жағдай

D) ажитацияланған депрессия

E) дисфория

ANSWER: D
176. Бас-ми жарақатының салдарынан естен танып, өзіне келген соң кейбір кезеңдердің естен шығуы, бұл:

A) фиксациялық амнезия

B) ретроградты амнезия

C) антероретроградты амнезия

D) таңдау амнезиясы

E) антероградты амнезия

ANSWER: E
177 Сынақталушы 40 жасар, кассир. Аса ірі көлемде ақша жұмсағаны үшін қылмыстық жауапкершілікке тартылуда. Тергеушімен әңгімелесу кезінде көздерін бақырайтады, орынсыз жымияды, өз есімін, жасын атай алмайды, жұмысымда отырмын дейді. Өзінің үлкен жопарлары жөнінде айтады, сол уақытта қарапайым арифметикалық операцияларды орындай алмайды, аяқ киімін қолдарына киеді. Төменде аталған бұзылыстардың қайсысы болуы мүмкін?

A) кататониялық ступор

B) истериялық ступор

C) реактивті ступор

D) пуэрилизм

E) псевдодеменция

ANSWER: E
178. Тұлғаның бұзылыстары кезінде психотропты препараттарды қолдану бірінші кезекте бағытталған:

A) аффективті бұзылыстарды коррекциялауға

B) кататониялық бұзылыстарға

C) сандырақтық бұзылыстарға

D) галлюцинаторлы бұзылыстарға

E) невротикалық бұзылыстарға

ANSWER: A
179. Тұлғаның патомінездемелік дамуының жүргізуші факторы болып табылады:

A) конституциональді

B) психогенді

C) өмірінің алғашқы айынан бастап ұзақ аздырушы соматикалық аурулар

D) жүктілік патологиясы, токсикоздар

E) эндогенді

ANSWER: B
180. Психопатия (ядролық) мынадай психикалық аурулармен асқынуы мүмкін:

A) шизофрениямен

B) шизоаффективті бұзылыспен

C) олигофрениямен

D) алкоголизммен

E) амнезиямен

ANSWER: D
181. Психопатиялардың көбісіне - тән:

A) эмоциональді-еріктік бұзылыстар

B) аса құнды ойлар

C) қабылдаудың бұзылыстары

D) есте сақтаудың бұзылыстары

E) ойлаудың бұзылыстары

ANSWER: A
182. Психопатияның клиникасына - мынадан басқаның бәрі тән:

A) психопатиялық көріністердің тотальділігі

B) тұлғаның дисгармониялық бейімделуі

C) әлеуметтік адаптацияның бұзылысы

D) интеллектуальді сақталғандық

E) ақылдың артта қалуы

ANSWER: E
183. Баласының қайғылы өлімін басынан өткізген науқас әйел 2 ай бойы ешқайда шықпайды, таранбайды, үйін жинамайды, тамақ дайындамайды. Күні бой жылайды,өзін баласының өліміне кінәлімін деп санайды және оны барлығы сол үшін жек көреді деп есептейді. Бұрын психикалық патологиясы болмаған. Сіздің диагнозыңыз?

A) маниакальді-депрессиялық психоз, депрессивті фазасы

B) рекурентті шизофренияның депрессивті ұстамасы

C) реактивті депрессия

D) атеросклеротикалық депрессия

E) соматогенді депрессия

ANSWER: C
184. Психопатия, бұл:

A) тұлғаның акцентуациясы

B) тұлғаның бұзылысы

C) психопаттәрізді бұзылысы

D) тұлғалық ақау

E) деменция

ANSWER: B
185. Созылмалы психикалық жарақат - шақырады:

A) неврозды

B) шизофренияны

C) эпилепсияны

D) циклотимияны

E) олигофренияны

ANSWER: A
186. Төменде аталған жағдайлардың БІРЕУІНЕН БАСҚАСЫНДА науқастың жазбаша келісімінсіз ауруханаға шұғыл жатқызуға тиым салады:

A) апиындық наркомания

B) онейроидты синдром

C) алкогольді шектен тыс қолдану

D) истериялық психопатия

E) тактильді галлюцинациялар

ANSWER: B

188. Төменде аталған жағдайлардың БІРЕУІНЕН БАСҚАСЫНДА науқастың жазбаша келісімінсіз ауруханаға шұғыл жатқызуға тиым салады:

A) тұрақсыз психопатия

B) қозғыш психопатия

C) патологиялық мас болу

D) наркотикалық мас болу

E) апато-абулиялық синдром
187. Жанжалдық жағдайдан кейінгі ұзақ психикалық жарақат - әкеледі:

A) реактивті психозға

B) психопатияға

C) неврозға

D) маниакальді- депрессивті психозға

E) церебросклерозға

ANSWER: C
189. Психожарақаттаушы жағдайды шешкенде әдетте сауығу - байқалады:

A) шизофрения кезінде

B) дипсомания кезінде

C) олигофрения кезінде

D) реактивті депрессия кезінде

E) қарттық психоз кезінде

ANSWER: D
190. Ганнушкин-Кербиков бойынша психопатияның критерийлерінің бірі:

A) тұлғаның патологиялық мінездірінің тотальділігі

B) психикалық дамудың тоқтауы

C) төмен интеллектуальді деңгей

D) абстракцияға төмен қабілеттілік

E) мінездің түзелуі

ANSWER: A
191. Халық денсаулығы және денсаулық сақтау жүйесі туралы Қазақстан Республикасының Кодексіне сәйкес алкоголизммен, наркоманиямен және токсикоманиямен ауыратын науқастар төмендегі біреуінен басқаның бәріне құқылы:

A) квалификациялық медициналық көмек алуға

B) наркологиялық мекемені таңдауға

C) наркологиялық ауруханада емін-еркін жүруге

D) өзінің құқығы туралы ақпарат алуға

E) жүргізіліп отырған емі туралы ақпарат алуға

ANSWER: C
192. Жабысқақ жағдайлар неврозына - тән болып келеді:

A) паралич

B) парездер

C) демонстративтілік

D) обсессиялар

E) анестезиялар

ANSWER: D
193. Паранояльді психопатияларға қандай бұзылыстар тән?

A) күдікшілдік

B) қорғаныс дәстүрлері

C) қабырғаның ауыруына

D) жүрек аймағындағы жағымсыз сезімдерге

E) жабырқаулық

ANSWER: A
194. Жабысқақатық жағдайлардың неврозы мынаның болуымен сипатталады:

A) ұйқысыздықпен

B) гиперстезиялармен

C) тітіркенгіш әлсіздігімен

D) жабысқақ есеппен

E) гипостезиямен

ANSWER: D
195. Төмендегі препараттардан транквилизаторларға мынадан басқаның барлығы жатады:

A) элениум

B) седуксен

C) родедорм

D) аминазин

E) рисполепт

ANSWER: E
196. Эпилептикалық ұстамаға қарағанда истериялық тырысулық ұстамаларға көрсетілгендердің қайсысы тән?:

A) сананы жоғалтудың жоқтығы

B) қарашықтардың жарыққа реакциясының жоқтығы

C) науқастар жиі тілін тістеп қалады

D) науқастар әдетте құлағанда жарақаттанады

E) ұстамалар жағдайлық негізделмеген

ANSWER: A
197. 18 жастағы бойжеткен жоғары эмоциональділік, сезімталдық, демонстративті қылықтарға бейімділік, назардың ортасында болуға ұмтылу сияқты мінезімен ерекшеленеді. Институтты тастау және ассоциативті тәртіпті адамға тұрмысқа шығу туралы қалауына байланысты ата-анасымен болған кикілжіңнен кейін бірнеше сағаттан соң аяқтарында әлсіздік дамыған, төсегінен тұра алмаған, аяғына тұрғызуға әрекет жасағанда- құлады, аяғының «салданғанын» айтады. Неғұрлым болжамды диагноз:

A) мидың неврологиялық<үнсіз> ісігі

B) мишықтық атаксия

C) диссоциативті астазия-атазия

D) симулятивті тәртіп

E) адаптация бұзылысы

ANSWER: C
198. Ер адам қабылдауда оны үйден шығып кеткеннен кейін суды немесе газды өшіруді ұмыттым деген үнемі ойлардың мазалайтынына шағымданады. Ол қайтадан қайтып келіп, барлығы жақсы екеніне көз жеткізіп, үйінен шыққан соң жаңағы ойлар қайтадан мазалайды. Келтірілген диагноздардың қайсысы неғұрлым негізделген:

A) обсессивті-компульсивті бұзылыс

B) шизоаффективті бұзылыс

C) Пик ауруы

D) неврастения

E) сандырақтық қиялдау

ANSWER: A
199. Науқас 17 жаста клиникаға жарақаттан кейінгі кома жағдайында жеткізілді. Есіне келгенде қайда құлағанын, немен айналысқанын есіне түсіре алмады. Есте сақтау бұзылысының қай түрі:

A) ретроградты амнезия

B) антероградты амнезия

C) үдемелі амнезия

D) репродукциялық амнезия

E) фиксациялық амнезия

ANSWER: A
200. Гипногогиялық вербальді галлюциноз қалай байқалады:

A) қорқыту галлюцинациясы

B) есту галлюцинациясы

C) көру галлюцинациясы

D) кешке және түнде көздің жұмылулы кезінде

E) таңда ұйқыдан тұрған кезінде



ANSWER: D
Иллюзияларға тән:шн емес заттад коу
201. Қандай науқастар әлеуметтік қауіп төндіреді?

Қзғанш сандағ

Достарыңызбен бөлісу:
1   2




©melimde.com 2022
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет
Сабақтың тақырыбы
бойынша жиынтық
жиынтық бағалау
Сабақ тақырыбы
Сабақтың мақсаты
ғылым министрлігі
тоқсан бойынша
рсетілетін қызмет
бағалауға арналған
Сабақ жоспары
Жалпы ережелер
Қазақстан республикасы
қызмет стандарты
бекіту туралы
жиынтық бағалауға
жиынтық бағалаудың
республикасы білім
тоқсанға арналған
бағалау тапсырмалары
Қазақстан республикасының
арналған тапсырмалар
Реферат тақырыбы
білім беретін
арналған жиынтық
бағдарламасына сәйкес
Әдістемелік кешені
болып табылады
мерзімді жоспар
бағалаудың тапсырмалары
туралы хабарландыру
Қазақстан тарихы
сәйкес оқыту
пәнінен тоқсанға
арналған әдістемелік
республикасының білім
Қазақ әдебиеті
оқыту мақсаттары
Мектепке дейінгі
нтізбелік тақырыптық
қазақ тілінде
Жұмыс бағдарламасы
жалпы білім
оқыту әдістемесі
білім берудің
Республикасы білім
әдістемелік ұсыныстар
Инклюзивті білім
пәнінен тоқсан
туралы анықтама
тақырыптық жоспар
Қысқа мерзімді